Programma 03 Economische structuur en toerisme

Speerpunten Coalitieprogramma

Gereed:

Afspraken:

Stand van zaken:

We gaan uitvoering geven aan de Retailstructuurvisie. De focus ligt op drie gebieden: Centrum, Stationsweg en Morres. Ook het voorzieningenniveau in onze kernen zullen we de nodige aandacht geven.

Ter uitvoering van de Retailvisie is het opgestelde marketingplan voortvarend uitgevoerd met uitingen als banieren, vlaggen, welkomsdisplay etc. aan de inkom van de stad. #INULST wordt zo breed mogelijk uitgedragen (ook door het verplaatsen van de fysieke letters) en www.inulst.nl is op 1-4-20 gelanceerd. Met de voorbereidende overleggen tussen het Stationsplein en de binnenstad wordt eind 2020 gestart. De intensievere samenwerking tussen OVHV en SBH werpt zijn vruchten af en overleg onderling en met gemeente verloopt goed. Wat de leegstandbestrijding van winkels, voornamelijk in de binnenstad, betreft wordt hierover met OVHV intensief overleg gevoerd en wordt met vastgoedeigenaren overlegd om omzet gerelateerde huren te hanteren. Het Morres-terrein heeft zich ontwikkeld tot meubelplein.

We gaan ondernemerschap faciliteren o.a. via huisvesting, vestigingsmogelijkheden en een centrummanager.

Het faciliteren van ondernemerschap blijft een ambitie in het recent opgesteld beleidsplan Economie. Hulst is een ondernemersgerichte gemeente met als doel: verder verbeteren van ondernemersgerichtheid en communicatie van de gemeente  met het bedrijfsleven, goed regelmatig overleg tussen gemeente en ondernemers, nadrukkelijke promotie van de kwaliteiten en vestigingsvoordelen van Hulst en regio. Acties die we nu al doen: jaarlijkse bedrijvenavond en jobbeurs (samen met Belgische buurgemeenten),Contacta, Zomerondernemer en Ondernemersdag, 4x per jaar bedrijfsbezoek door het college, daarnaast wordt regelmatig overlegd met sectoren zoals ZLTO en ondernemersverenigingen, partijen als VNO/NCW en de Belgische en Nederlandse buurgemeenten, zowel bestuurlijk als ambtelijk. Tijdens de corona-periode hebben deze afspraken vaak via beeldbellen plaatsgevonden. Bedrijfsbezoeken en grote bijeenkomsten zijn uitgesteld tot eind van het jaar. Er zijn voldoende bedrijventerreinen, winkelpanden en kantoorpanden beschikbaar.

De binnenstad verdient een opwaardering. We voeren een actief leegstandbeleid. We staan voor een vitale binnenstad met goede voorzieningen. Een binnenstad waar mensen met plezier wonen, werken, winkelen en recreëren.

Wat de leegstandbestrijding van winkels, voornamelijk in de binnenstad, betreft: met OVHV hebben wij intensief contact over de leegstandbestrijding. Ondernemers worden nu gericht aangesproken om mee te denken in oplossingen voor de leegstand.

Het economisch beleidsplan gaan we de komende periode actualiseren.

In 2019 is een nieuw Economisch Beleidsplan vastgesteld door de raad, uitvoering is in volle gang.

We gaan kennisinstellingen en bedrijven ondersteunen bij (innovatieve) projecten, die bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie.

Via de tweejaarlijkse uitreiking van de prijs Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (weer in 2020) proberen we de principes: people, profit, planet bij onze bedrijven onder de aandacht te brengen. Er wordt getracht om met Economische Impuls Zeeland innovatieve bedrijven in onze gemeente gerichter voor Europese subsidie in aanmerking te laten komen. Beleidsmedewerkers Duurzaamheid en Economie werken samen op dit vlak.

Hulst heeft een wereldhaven in de achtertuin liggen. Er moet meer aandacht komen voor de economische relatie tussen Hulst en de haven van Antwerpen. Een belangrijke factor voor de werkgelegenheid in de gemeente Hulst. Wij streven naar een goede OV verbinding tussen Hulst en Linkeroever.

Via de EGTS Linieland van Waas en Hulst onderhouden we een directe relatie met Maatschappij Linker ScheldeOever. Overleg is gestart om te kijken of de huidige pendeldienst uitgebreid kan worden met een lijn van de havenbedrijven naar Hulst.

Hogeweg V en de Schapenwei zijn onze bedrijventerreinen. Er zullen via gerichte acquisitie inspanningen worden geleverd om bedrijven naar Hulst  te halen. De haven van Walsoorden heeft een belangrijke regionale functie. Komende periode gaat het college initiatieven nemen voor een revitalisering. De bedrijventerreinen Kloosterzande verdienen onze aandacht.

Hulst beschikt over genoeg uitgeefbare
bedrijventerreinen: 20 ha. tbv grootschalige, logistieke dienstverlening: samen met Invest in Zeeland, NFIA, gemeente, Heijmans en hun acquisiteur wordt Hogeweg 5 aangeboden. (Zie de onlangs vernieuwde website www.hogeweg5.nl) Schapenweide (geschikt voor lokale bedrijvigheid) heeft 6 ha. kleinere kavels beschikbaar, acquisitie in handen van Witte/Boussen. In 2020 wordt het regionale Bedrijventerreinen Programma Zeeuws-Vlaanderen vernieuwd met de onlangs opgeleverde prognose Bedrijventerreinen voorraad van de Provincie. Ook wat bestaande bedrijfslocaties betreft is het aanbod voldoende. Onlangs zijn 3 loodsen op het interjute-terrein verkocht aan een Belgisch bedrijf en de Pabo-terreinen worden door 2 makelaars in de markt gezet.

We zetten in op duurzame werkgelegenheid.

Kansen benutten.

Het terugdringen van regels en administratieve lasten voor ondernemers moet de komende periode nog meer vorm krijgen.

Omgevingswet/ Lean-project.

De agrarische sector in onze gemeente verdient ook de komende periode alle aandacht. Ruimte bieden aan nevenactiviteiten is hierbij belangrijk. Het herstructureren op het platteland naar nieuwe economische dragers, moet extra aandacht krijgen.

In de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied zal meer ruimte worden geboden voor nieuwe economische dragers. Landelijk wordt ook gekeken naar de problematiek omtrent vrijkomen agrarisch vastgoed. Wij volgen dit en als hier juridische aanpassingen voor nodig zijn zullen deze indien gewenst worden meegenomen in de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Inventarisatie voor de herziening van bestemmingsplan 'Buitengebied' is inmiddels afgerond en het offertetraject is gestart.

Wij stimuleren innovatieve ideeën om onze economie en Retail en economie een impuls te geven.

In samenwerking met OVHV en SBH worden ideeën
ontwikkeld.

De gemeente Hulst heeft een kustlijn van zo’n 31 kilometer. De Westerscheldedijk is een prachtige plek om te recreëren. Het uitzicht op de voorbijvarende schepen en de prachtige flora en fauna heeft een grote aantrekkingskracht op wandelaars en fietsers. Fietsen langs de "zoute" kant van de zeedijk moet zoveel mogelijk gerealiseerd worden, vanaf Paal tot Terneuzen.

Project Versterk de Westerscheldekust is verder uitgewerkt en op 18 september 2020 is er een bestuurlijk overleg. De radartoren is afgerond. Welkomstborden voor de diverse dorpen worden aangeschaft. Uitkijktoren in Steense bossen wordt in 2020-2021 gebouwd.

We staan open voor meer recreatieve voorzieningen en horecamogelijkheden langs de Westerschelde door lokale ondernemers. Dit te allen tijde in overleg met de inwoners van de desbetreffende dorpen en overige overheden.

Is onderdeel van project Versterk de Scheldekust. Ondernemers worden kansen geboden aansluitend aan het project. Project vindt plaats in overleg met bewoners en bedrijven. Horeca Perkpolder is aanwezig. Onderzoek horeca Walsoorden loopt.

Uitbreiding of vestiging van (nieuwe) campings en andere verblijfsaccommodaties faciliteren wij graag. Ook andere, bestaande ondernemers in het buitengebied, moeten via nieuwe economische dragers alle medewerking krijgen, want ook zij versterken het toerisme.

Burgerinitiatief wordt
aangemoedigd. Inmiddels gesprekken gevoerd met diverse initiatiefnemers.

Goed onderhouden wandel- en fietspaden zijn noodzakelijk. Het is een belangrijke randvoorwaarde om inwoners en toeristen te laten bewegen en geeft een wezenlijke bijdrage aan de toeristische impuls van Hulst.

Opgenomen in het beleids- en beheersplan. Overleg Waterschap en Provincie noodzakelijk. Fietsknooppunten onderhoud door Routebureau van Stichting VVV Zeeland, contract loopt 2020 af. Wandelknooppunten worden onderhouden door Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Camperplaatsen zijn een belangrijke schakel in het toerisme. Uitbreiding moet mogelijk zijn.

De herinrichting van het Havenfort wordt uitgevoerd in 2020/2021.

Culturele mogelijkheden en onze lokale eigenheid koesteren we. Onze gemeente, met name de binnenstad, is een waar cultureel openluchtmuseum. We gaan inzetten op de punten die Hulst zo uniek maken om zo het toerisme te bevorderen. Project Versterk de Vesting biedt kansen voor onze historische binnenstad.

De onderdelen van het project Versterk de Vesting zijn gerealiseerd. Wat is er gebeurd: plaatsing doorkijkpaneel, nieuwe ANWB informatieborden, De Vindplaats en extra glijelement, Pagadders, Inulst letters en klapbank. Pagadders en Inulst steeds blijven vernieuwen door toevoegen nieuwe Pagadders, upgrade route en gadgets evenals Inulst promotie. Bekijken of project Versterk de Vesting II opgestart kan worden.

De ontwikkeling van het grenspark Groot Saeftinghe biedt kansen voor het toerisme. We ondersteunen dit initiatief van harte.

De hoofdlijnen van het grenspark zijn bepaald. De uitvoering van maatregelen en activiteiten is in voorbereiding.

We starten een onderzoek om de aantrekkelijkheid van de weekmarkten in de gemeente Hulst te verbeteren.

Periodiek wordt er overleg met de marktcommissie gevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2020 11:17:16 met de export van 11/16/2020 11:23:37