Programma 01 Bestuur en Veiligheid

Speerpunten Coalitieprogramma

Gereed:

Afspraken:

Stand van zaken:

Samen betekent dat we mensen nog meer gaan betrekken bij ontwikkelingen binnen de gemeente.

Meenemen in participatieplan, bottum up € 150.000 subsidiebeleid.

Inwoners moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun kern, wijk en straat. Om de leefbaarheid te bevorderen gaan we voor een gemeentelijk participatieplan. Hierin maken we duidelijk hoe we verder invulling geven aan de participatie door dorps- en wijkraden, bedrijven, verenigingen, Raad en onze inwoners.

Het college wordt op korte termijn voorgelicht over het nieuwe participatieplan.

We willen initiatieven van inwoners ruim baan geven, soms door financiële ondersteuning en vaak door los te durven laten. Wel moet er een goede balans zijn tussen de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad en de betrokkenheid van de inwoners.

Diverse bottom-up projecten zijn al gerealiseerd.

Dit betekent een nadrukkelijke rol voor dorps- en wijkraden als gesprekspartner en klankbord voor het gemeentebestuur. We voeren dus een actief dorps- en wijkradenbeleid.

Er zijn 2 nieuwe wijkraden: Walsoorden en Den Dullaert (is in oprichting).

Het stimuleringsfonds voor maatschappelijke initiatieven blijft een belangrijk ondersteuningsmiddel.

Is in de begroting opgenomen.

Gemeentelijke samenwerking, daar waar sprake van is een meerwaarde voor onze gemeente, pakken we dit op. Daar waar mogelijkheden zijn, zal het college meewerken aan de regionale samenwerking.

Regiovisie 2019 - 2020.

Samenwerking is geen doel op zich, maar moet een bijdrage leveren aan de regionale opgaven. De gemeenteraad krijgt hierin een nadrukkelijke rol. Samenwerken moet ook efficiënt en doelmatig zijn. Het is geen doel op zich. De toekomstvisie voor Zeeuws Vlaanderen nieuw leven in blazen.

Regiovisie 2019 - 2020.

Samenwerking met onze Vlaamse buurgemeenten gaan we ook in de komende periode voortzetten.

De grensoverschrijdende bedrijvenavond wordt gewaardeerd. Ook de grensoverschrijdende jobbeurs vindt jaarlijks plaats.

Samenwerking binnen EGTS zetten we voort.

De grensoverschrijdende samenwerking binnen de EGTS evolueert steeds verder.

We willen helder en transparant met onze inwoners communiceren.

Verder optimaliseren communicatie mogelijkheden (is nooit af).

Voor het college is een gemeentelijke herindeling niet aan de orde.

Waarvan akte.

We willen een bereikbaar gemeenteloket, waar zaken ook digitaal kunnen worden geregeld. De digitale mogelijkheden moeten makkelijk vindbaar zijn.

Onderzoek doen bij de burger over de klanttevredenheid omtrent de levering van de gemeentelijke producten, zowel fysiek als digitaal (jaar 2020).

De gemeentelijke organisatie moet flexibel blijven opereren met oog voor vernieuwingen en maatschappelijke ontwikkelingen. Kwaliteit van de dienstverlening heeft onze prioriteit.

Uitvoering geven aan organisatievisie/informatiebeleidsplan en beoordeling kwaliteit mede laten toetsen door klanttevredenheidsonderzoek.

We willen de slagkracht van verenigingen en organisaties vergroten door minder bemoeienis van de gemeente en minder (eigen) knellende regels bij het verlenen van vergunningen.

Herijking subsidiebeleid is geaccordeerd, omgevingswet.

Inwoners, politie en gemeente gaan met elkaar in gesprek over de veiligheid in de buurten. De gemeente informeert de inwoners actief over preventieve maatregelen en laat hen meedenken en werken aan het oplossen van veiligheidsvraagstukken in de buurt. Bijvoorbeeld door het organiseren van een buurtschouw of informatiebijeenkomsten over het voorkomen van inbraken.

Doorlopend en (via en) in overleg met betreffende wijkagent en coördinator wijk- en dorpsraden.

We zetten in op preventie en een harde aanpak van drugsoverlast. De straatverkoop moet worden teruggedrongen. Vooral tegen de straathandel zal hard(er) moeten worden opgetreden.

Opgenomen in Uitvoeringsprogramma IV 2020. Goedgekeurd door college 5 december 2019. Continu overleg met burgemeester en politie.

Wij willen geen coffeeshop in onze gemeente.

Het in 2000 vastgestelde drugsbeleid geldt nog steeds; een 0-beleid op het gebied van (gedoogde) verkooppunten.

Door middel van goede voorlichting moet het gebruik van drugs en/of alcohol teruggedrongen worden.

Opgenomen in Uitvoeringsprogramma IV 2020. Zeeuwse afspraken via het project 'Laat ze niet verzuipen' (o.a. aanpak sportkantines Zeeuwse gemeenten). Zeeuws-Vlaams overleg over uitvoering projecten. Alcohol: aansluiten bij (landelijke) acties 'Ikpas' (zet je alcoholgebruik op pauze) en 'Nix zonder ID'. In tweede jaar voortgezet onderwijs (mentoravond) voorlichting en sketches. Preventieve blaasacties politie bij school en evenementen (samen met 1Nul1). Drugs: verslavingspreventie door 1Nul1. Samen met jongerenwerker straatcontacten. Afspraken met Hulst voor Elkaar. Preventieve actie bij school en evenementen (samen met politie) 2020: voorlichting 'Blijf cooll' bij basisscholen groep 8. Over roken / alcohol / energiedrank. 80 uur ingekocht door Hulst voor elkaar.

Politie, de wijkagent, moet zichtbaarder aanwezig zijn in de kernen en wijken. Een spreekuur kan hierbij een middel zijn. Dit op een vast tijdstip in alle wijken en kernen.

Momenteel 3 wijkagenten die wijkdienst draaien. Worden, mede vanwege capaciteitsproblemen, steeds vaker ingezet voor noodhulp en weekenddiensten/nachtdiensten. Geen tijd voor spreekuur in alle wijken en kernen. Is terugkerend onderwerp van gesprek in Basis Team Driehoek Zeeuws-Vlaanderen en Districtscollege.

Brandpreventie moet hoog in het vaandel staan. We gaan voor meer aandacht en waardering voor onze brandweervrijwilligers. Tevredenheidsonderzoeken bij de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kunnen bijdragen aan verbetering.

Het veiligheidsberaad heeft in 2018 een programmaplan laten ontwikkelen (door de Raad van Brandweercommandanten) om de inzet van vrijwilligers en vrijwilligheid in de toekomst te verbeteren. Dit plan bestaat uit acht trajecten voor de korte en (drie) voor de lange termijn. Voor de langere termijn heeft het Veiligheidsberaad een ontwikkeling voor ogen naar een toekomstgerichte brandweer met vrijwilligheid. Via een vertegenwoordiging in het landelijke Platform Vrijwilligheid neemt VRZ deel aan het programma.

Buurtpreventie is een middel om tijdig problemen te signaleren en te voorkomen. Wij vervullen een coördinerende rol om wildgroei te voorkomen.

Een en ander in afstemming met coördinator wijk- en dorpsraden en wijkagenten. Diverse zaken lopen zoals (stimuleren) Whatsapp groepen en voetjesacties. Nog bespreken met burg. en politie.

De inzet van BOA’s moet flexibel zijn, zodat kan worden geanticipeerd op overlast.

Voor APV-toezicht zijn jaarlijks 200 BOA-uren beschikbaar, excl. Horeca toezicht (90 uur). Toezicht in de kernen wordt per maand gepland, ook i.v.m. beschikbaarheid dienstvoertuig. Toezicht via prioritering voor kernen buiten binnenstad gaat ten koste van regulier parkeertoezicht.

We repareren binnen vijf dagen kleine vernielingen. Schade zal in beginsel worden verhaald bij de dader. De BuitenBeter app is hiervoor een geschikt middel.

Is manier van werken. Haalbaarheid servicenorm en verhalen schade is situatie afhankelijk.

Met wijk- en dorpsraden worden elk jaar het onderhoud van het groen besproken. Wensen die binnen het vastgestelde budget passen, worden opgenomen in het onderhoudsprogramma.

Er vind periodiek overleg plaats met wijk- en dorpsraden.

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2020 11:17:16 met de export van 11/16/2020 11:23:37